skip to Main Content

مکتب فرویدی

کشف و ابداع روانکاوی به عنوان یک نظریه‌ی علمی، یک روش تحقیق و یک فرآیند درمانی

واضع: زیگموند فروید (۱۸۵۶–۱۹۳۹)

زندگی روانی در مکتب فرویدی

زندگی روانی در نظرگاه مکتب فرویدیْ تعادل پویا بین دنیای درونی و بیرونی (مجموعه‌های مکمل یکدیگر) و تعادل بین سائق‌های غریزی مرگ و زندگی (آمیختگی و از هم‌گسیختگی) است.

مفاهیم کلیدی در مکتب فرویدی

مکتب فرویدی شش حوزه‌ی اصلی را در بر می‌گیرد:

۱) کاوش بر دو محور اصلی بنا نهاده شده است:

  • ناهشیار– نظریه‌ی رؤیا
  • میل جنسی دوران کودکی- نظریه رشد روانی جنسی- عقده‌ی اُدیپ

۲) موارد بالینی– آسیب‌شناسی روانی

۳) فراروانشناسی روی نارسیسیزم تمرکز دارد.

۴) سیر نظری روی مدل دستگاه ذهنی استوار است که چند دوره‌ را در برمی‌گیرد:

نظریه‌ی اغوا یا نظریه‌ی تروما جزو اولین نظریات فروید پیرامون دستگاه ذهن بود و همانگونه که از نام آن پیداست روی اغوا یا ترومای کودکی تمرکز داشت. عمر این نظریه کوتاه بود و فروید خیلی زود این ایده را کنار گذاشت.

مدل توپوگرافیک یا مکان‌نگارانه که هنوز هم جزو مشهورترین دیدگاه‌های فروید است ولی فروید در زمان حیاتش این ایده را بعدها مورد بازبینی قرار داد. مدل توپوگرافیک دستگاه ذهن را به سه قسمت ناهشیار، پیش‌هشیار و هشیار تقسیم‌بندی می‌کرد.

مدل ساختاری را فروید در اوایل دهه‌ی ۲۰ میلادی پایه‌گذاری کرد. در این مدل او دستگاه روان را متشکل از اید، ایگو و سوپرایگو در نظر می‌گرفت.

نظریه‌ی سائق‌های غریزی که شامل سائق‌های غریزی مرگ و زندگی می‌شد را فروید در اواخر عمرش توسعه داد. در این مدل او روی لیبیدو تمرکز دارد. نیز ردپای اُبژه‌ها در این دوران پیدا می‌شود.

و نظریه‌ی اضطراب که در اواخر عمر حرفه‌ای فروید نقشی محوری در دیدگاه‌های او پیدا کرد. از دیدگاه او اضطراب به عنوان نوعی هشدار عمل می‌کند که در موقعیت‌هایی که خطری نزدیک است فعال می‌شود.

  • تکنیک- محیط/ تداعی آزاد، تفسیر، انتقال
  • روانکاوی کاربردی (فرهنگ – تکامل نوع و تکامل فرد)

پیدایش تعارض

درماندگی روانی مبتنی بر درماندگی بیولوژیکی ناشی از وابستگی مطلق به مادر. اضطراب جدایی و تعارض بین سائق‌های غریزی مرگ و زندگی، با در نظر گرفتن سه عامل: ارثی و سرشتی؛ تجربیات اولیه با والدین؛ تجربیات بزرگسالان

فرآیند تحلیلی

درمان گفتار محور. تفسیر انتقال در اجبار به تکرار

پیشگامان

ویلهلم استکل، آلفرد آدلر، رودولف رایتلر، مکس کاهان، کارل گوستاو یونگ، شاندور فرنتسی، کارل آبراهام، اُتو رنک، ارنست جونز، هانس ساکس، مکس ایتینگون، آبراهام بریل، جیمز جکسون پاتنم، گئورگ گرودک، آنا فروید، هرمین فون هوگ-هلموت، لو آندریاس-سالومه، ماری بناپارت

آثار

نسخه‌ی معیار مجموعه آثار، مشتمل بر بیش از ۳۰۰ عنوان در ۲۴ جلد است. دو نسخه آلمانی وجود دارد، به نام‌های Gesammelte Schriften (GS) که در زمان حیات او منتشر شده است و Gesammelte Werke (GW)، که پس از مرگ او منتشر شده است. جیمز استریچی نسخه انگلیسی را به زبان انگلیسی، ۱۹۷۴-۱۹۵۳ ویرایش کرد که شامل تفسیرهای انتقادی است. امروزه آثار او به بیش از ۳۰ زبان ترجمه شده است. مکاتبات فروید (بین ۱۵۰۰۰ تا ۲۰۰۰۰ نامه) است. برخی از این نامه‌ها منتشر شده‌اند، در حالی که برخی دیگر در دسترس نیستند و در کتابخانه کنگره در واشنگتن نگهداری می‌شوند.

Back To Top
×Close search
Search
error: این محتوا محافظت‌شده است.
×