skip to Main Content
میل در نظریه لکانی

میل در نظریه لکانی

میل در نظریه لکانی

میل در نظریه لکانی

عنوان اصلی: میل در نظریه لکانی
نویسنده: محمدرضا امین‌داور
انتشار در: چشم‌انداز روانکاوانه/ تداعی
تاریخ انتشار: ۹ مهر ۱۴۰۲
تعداد کلمات: ۷۵۱ کلمه
تخمین زمان مطالعه: ۵ دقیقه
پرسش: ممنون می‌شوم تفاوت روانشناسی و روانکاوی را هم توضیح بدهید، با اشاره به این که یک‌جا از قول لکان نوشته بود: هدفِ روانشناسی تقویت ایگوست و هدفِ روانکاوی شناساندنِ میلِ سوژه به سوژه.

چشم‌انداز روانکاوانه

ایگو به مثابه توهم

لکان معتقد بود که ایگو محصول یک توهم است که در «مرحله آینه‌ای» به وجود می‌آید. در این مرحله، نوزاد بازتاب خود را می‌بیند و با این تصویر آینه‌ای همذات‌پنداری می‌کند و یک ایگوی ایده‌آل و ناقص را شکل می‌دهد. از نظر لکان، ایگو نمایانگر این تصور از خود بیگانه و کاذب است و کارکردهای آن اغلب به تداوم خودفریبی و فاصله گرفتن فرد از اشتیاق‌های واقعی‌اش کمک می‌کند. کوتاه سخن آنکه نوزاد از بدو تولد با اید متولد می‌شود و سپس ایگو و سوپرایگو شکل می‌گیرند.

مرحله آینه‌ای: آرشیوی محذوف، اینجا بخوانید.

اجازه دهید با یک مثال کمی مفهوم شکل‌گیری ایگو را تشریح کنم. همانطور که وجود کوزه براساس نیستی و خلاء درون آن تعریف می‌شود، هستی سوژه انسانی هم براساس خلاء آن تعریف می‌شود. سوژه مدام در تلاش است با تصویری که در بیرون است، آن خلاء را پر کند. به همین جهت ایگو به یک منبع خیالی بدل می‌شود و کمک می‌کند تا این خلاء با چیزی پرگردد و قابل تحمل شود.

زمانی‌که یک‌نفر درباره خودش حرف می‌زند و صفاتی را به خود نسبت می‌دهد در واقع با حیطه خیالی او مواجه هستیم. او از ایده‌آل خودش صحبت می‌کند. در واقع او از تصویری که با آن همانندسازی کرده، سخن می‌گوید. در این راستا هم نمی‌توان از فرافکنی سوژه صحبت کرد چراکه در فرافکنی باید ایگویی از قبل بوده باشد تا بتوان این کار را انجام داد ولی همانطور که گفته‌ام، ایگو متولد شده‌ی مرحله آیینه‌ای است و اساسا برای پرکردن خلاء است.

در نتیجه ایگو اولین همانندسازی سوژه با خودش در آینه است. سوژه با خودش به عنوان اولین دیگری همانندسازی می‌کند. تفاوت لکان در اینجا با آنا فروید این است که این مسئله توانمندی ایگو نیست بلکه خیال‌پردازی ایگو است. در حقیقت ما خودمان را نمی‌شناسیم و فقط تصور می‌کنیم که خود را می‌شناسیم.

ژک لکان کیست؟ اینجا بخوانید.

میل در نظریه لکانی

لکان بر ناآگاه به عنوان ساختاری مانند زبان تأکید کرد. برای لکان، میل واقعی سوژه اغلب توسط نظام‌های زبانی و نمادینی که سوژه در آن درگیر شده است، پنهان می‌شود.

شناساندن اشتیاق سوژه به او به معنای کمک برای مقابله و درک این خواسته‌های مبهم است که اغلب در زیر لایه‌های انتظارات اجتماعی، قراردادهای زبانی و خودانگاره‌های نادرست پنهان هستند.

تجزیه و تحلیل گفتمان لکانی در روانشناسی؛ هفت عنصر نظری، اینجا بخوانید.

ما در یک نظام زبانی به دنیا می‌آییم که قبل از ما هم وجود داشته. بنابراین اخلاقیات و ارزش‌هایی هم قبل از ما وجود داشته است. پس ما در زبانی که زبان دیگری است به دنیا می‌آییم و با زبان «دیگری» داریم صحبت می‌کنیم. وقتی هم که از طریق دیگری به بیان نیازها و خواست‌هایمان می‌پردازیم، همیشه یک خلأیی باقی می‌ماند زیرا هیچگاه تمام و کمال نمی‌توان مقصود را رساند. این کم‌بودگی هیچ وقت با هیچ چیز پر نمی‌شود و خلأیی است که دور آن می‌چرخیم. با هر چیزی هم که بخواهیم آن را پر کنیم، خیالی می‌شود. همین امر موجب می‌شود تا مقدمات نمادین کردن فراهم آید و سوژه آرام آرام به این درک دست پیدا کند که آن تصویر من نیستم.

تضاد با روانشناسی ایگو

روانشناسی ایگو که از نظریه فرویدی برخاسته است، بر ظرفیت‌های انطباقی ایگو تأکید می‌کند. هدف درمانی در روانشناسی ایگو اغلب تقویت ایگو است تا بتواند تضادهای درونی و واقعیت‌های بیرونی را بهتر مدیریت کند.

چه چیزی در رویکرد لکان به روانکاوی بسیار متفاوت است؟ اینجا بخوانید.

لکان این موضوع را مشکل‌ساز می‌دانست، زیرا از دیدگاه او، تقویت ایگو به معنای تقویت تصویر واهی از خود و بیگانگی بیشتر سوژه از اشتیاق واقعی‌‌اش است.

در اصل، در حالی که هدف روانشناسی ایگو تقویت ایگو برای رویارویی بهتر با جهان بود، روانکاوی لکانی به دنبال لایه‌برداری از لایه‌های توهم، فریب و بیگانگی بود تا سوژه را با میل واقعی خود آشنا کند.

این مقاله با عنوان «میل در نظریه لکانی»، توسط محمدرضا امین‌داور در پاسخ به پرسش مطرح‌شده در بخش چشم‌انداز روانکاوانه به رشته‌ی تحریر درآمده است. این پرسش و پاسخ بخشی از پروژه‌ی پاسخ به پرسش‌های روانشناختی، جامعه‌شناختی، ادبی و هنری با چشم‌اندازی اختصاصاً روانکاوانه است.
چشم‌انداز روانکاوانه، پاسخی‌ست به برخی پرسش‌های روانشناختی، جامعه‌شناختی، ادبی و هنری که شما می‌پرسید. ما تلاش داریم تا پرسش‌هایی را که شما مطرح می‌کنید، با دیدگاهی اختصاصاً روانکاوانه پاسخ دهیم. این بخش، تعاملی‌ست بین شما و متخصصان و محققان روانکاوی. برای اطلاع بیشتر و درج پرسش، اینجا را ببینید.
2 کامنت
  1. سلام، تشکر بابتِ تولیدِ این متن.
    سوالی دارم که احتمالا مسرور می‌شوم اگر پاسخ دهید. ارتباطِ آن خلأ (که به عنوانِ حقیقتی در نظر گرفته می‌شود) با میل در روانکاوی لکانی چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید

Back To Top
×Close search
Search
error: این محتوا محافظت‌شده است.
×