در باب انتقال-متقابل
در باب انتقال–متقابل[۱]
این یادداشت کوتاه در باب انتقال متقابل، برآمده از مشاهدات خاصیست که من در سمینارها و روانکاویهای تحت نظارتم داشتهام. من از این باور گسترده در میان داوطلبین روانکاوی شگفتزده شدم مبنی بر اینکه انتقال متقابل چیزی جز خاستگاه دردسر نیست. بسیاری از داوطلبین وقتی از احساساتشان نسبت به بیماران خود آگاه میشوند، میترسند و احساس گناه میگیرند و در نتیجه بر اجتناب از هرگونه واکنش عاطفی متمرکز میشوند و تلاش میکنند کاملاً بیاحساس و «منفصل» از بیمار شوند.
وقتی سعی کردم خاستگاه این «انفصال» در تحلیلگر را ردگیری کنم، دریافتم که پیشینهی پژوهشی ما در واقع حاوی توصیفاتی از کار تحلیلیست که میتواند این تصور را ایجاد کند که یک تحلیلگر خوب چیزی فراتر از یک خیرخواهی یکنواخت و ملایم نسبت به بیماران خود احساس نمیکند، و اینکه هر ریز موجی از جریانهای احساسی در این سطح صاف، نشاندهنده اختلالیست که باید بر آن غلبه کرد. این برداشت نادرست ممکن است برآمده از برخی اظهارات فروید باشد، مانند مقایسه موقعیت یک درمانگر با وضعیت ذهنی جراح در حین عمل، یا تشبیه او به چیزی مثل آینه. حداقل اینها چیزهایی هستند که در بحث در باب ماهیت انتقال متقابل به ذهن من آمده است.
از سوی دیگر، یک مکتب فکری مخالف نیز وجود دارد، مانند مکتب فکری فرنتسی، که نه تنها اذعان میکند تحلیلگر دارای طیف گستردهای از احساسات نسبت به بیمار است، بلکه توصیه میکند که گاه تحلیلگر آنها را بیپرده بیان کند. آلیس بالینت[۲] در مقالهی صمیمانهی خود «رسیدگی به انتقال بر اساس تجربیات فرنتسی[۳]» (نشریهی بینالمللی روانکاوی، جلد ۱۹، ۱۹۳۶)، پیشنهاد کرد که چنین صداقتی از سوی تحلیلگر مفید و در راستای در نظر گرفتن حقیقتی ذاتی در روانکاوی است. در عین حال که من نگرش او را تحسین میکنم، نمیتوانم با نتیجهگیریهایش موافق باشم. تحلیلگران دیگر دوباره ادعا کردهاند که وقتی تحلیلگر احساسات خود را به بیمارش بروز میدهد، «انسانتر» میشود و به او کمک میکند تا یک رابطه «انسانی» با بیمار ایجاد کند.
عمداً در این مقاله، از اصطلاح «انتقال متقابل» برای پوشش دادن تمام احساساتی که تحلیلگر نسبت به بیمار خود تجربه میکند، استفاده میکنم. ممکن است ادعا شود که این شکل استفاده از این اصطلاح صحیح نیست و انتقال متقابل صرفاً به معنای انتقال از سوی تحلیلگر است. با این حال، گمان میکنم که پسوند «متقابل» بر عوامل بیشتری دلالت دارد.
محدودیت دسترسی به ادامهٔ مطلب
دسترسی کامل به محتوای تخصصی تداعی صرفاً برای اعضای ویژهٔ تداعی در نظر گرفته شده است.
با عضویت در تداعی و فعال کردن عضویت ویژه به امکان مطالعهٔ آنلاین این مقاله و تمام مقالات تداعی شامل نظریات روانکاوی، رویکردهای مختلف، تکنیکهای بالینی و مواردی از این دست دسترسی خواهید یافت. عضویت ویژه فقط برای مطالعهٔ آنلاین در سایت است و امکان دانلود پیدیاف با عضویت ویژه وجود ندارد. اگر نیاز به پیدیاف مقالات دارید، آنها را باید جداگانه از طریق فروشگاه مقالات تهیه کنید.
در این صفحه میتوانید پلنهای عضویت ویژه را مشاهده کنید و از این صفحه میتوانید نحوهٔ فعال کردن عضویت ویژه را ببینید.