دوپارهسازی ایگو | رانلد فیربرن
پیشدرآمد: مقالهی پیشرو بخش ششم فصل چهارم کتاب «مطالعات روانکاوانهی شخصیت» نوشتهی رانلد فیربرن است. فصل چهارم این کتاب با عنوان «تبیین ساختار درونروانی بر مبنای روابط اُبژهای» که در سال ۱۹۴۴ نوشته شده، مهمترین فصل کتاب است و ما تصمیم گرفتیم که این فصل طولانی را در چند بخش ترجمه و منتشر کنیم. بخش اول با محوریت روانشناسی تکانه را پیشتر ترجمه کردهایم که میتوانید از اینجا بخوانید، بخش دوم با عنوان روانشناسی ساختاری و واپسرانی ساختارها را میتوانید اینجا بخوانید، بخش سوم با عنوان موضع اسکیزوئید را میتوانید اینجا بخوانید، بخش چهارم که مهمترین ایدهی فیربرن را پیرامون تنوع ایگوها توصیف میکند را میتوانید اینجا بخوانید، بخش پنجم پیرامون روابط اُبژهای ایگوی مرکزی و ایگوهای جانبی را میتوانید اینجا بخوانید و اکنون بخش ششم پیرامون دوپارهسازی ایگو پیشروی شماست. در نظر داشته باشید که برای مطالعه این بخش الزاماً بایستی بخشهای پیشین را مطالعه کرده باشید. پیدیاف کل فصل پس از اتمام بخشها در سایت قرار خواهد گرفت. |
دوپارهسازی ایگو و واپسرانی که به عنوان جنبههایی از یک فرآیند همانندسازی فعال در هر دو شرایط اسکیزوئید و هیستری در نظر گرفته میشوند.
قبل از بررسی منشاء آنچه که من آن را «موقعیت درونروانی بنیادی»[۱] نامیدهام، احساس میکنم باید برخی از نتیجهگیریهای کلی را ثبت کنم که به نظر میرسد ناشی از ماهیت ذاتی خود این موقعیت هستند. اولین و بارزترین این نتیجهگیریها این است که ایگو به صورت دوپاره (split) است. بنابراین، از این نظر، موقعیت درونروانی بنیادی که اکنون پدید آمده است، با الگوی موضع اسکیزوئید مطابقت دارد – همانطور که قبلاً نشان داده شد، موضعی که قصد دارم آن را به عنوان مرکزی قلمداد کنم (در اولویت نسبت به موضع افسردهوار). البته، تئوری فروید در مورد دستگاه ذهن بر مبنای موضع افسردهوار توسعه یافته است؛ و ملانی کلان نیز بر همین مبنا دیدگاههایش را توسعه داده است. در مقابل، این موضع اسکیزوئید است که پایه و اساس تئوری ساختار ذهنی را که هماکنون مطرح میکنم، تشکیل میدهد. علاوه بر این، لازم به ذکر است، در حالی که مطابق با الگوی موضع اسکیزوئید، موقعیت درونروانی نیز که در رؤیای بیمار نشان داده شد، توضیحات رضایتبخشی از انجماد هیستریک رؤیابین، از نظر ساختار دینامیک ارائه میدهد. در اینجا ما ارتباط (تداعی) مشترک (common association) علائم هیستریک با نگرش زمینهای اسکیزوئید را یادآور میشویم – ارتباطی که قبلاً به آن اشاره شده است. بر این اساس، به نظر میرسد که دلایل و زمینههای خوبی برای دومین نتیجهگیری ما وجود دارد – اینکه تحولات هیستریک ذاتاً مبتنی بر یک موضع اسکیزوئید اساسی و بنیادی است. نتیجهگیری سوم ما در نتیجهی آن چیزی است که ما قبلاً در مورد نگرش تهاجمی (aggressive attitude) ایگوی مرکزی نسبت به ایگوهای جانبی گفتهایم. این امر نیز به دلیل مشاهدهی تاثیر دوپارهسازی ایگو در موضع اسکیزوئید است که به دلیل عملکرد حجم مشخصی از پرخاشگری است که در دسترس ایگوی مرکزی باقی میماند. همین پرخاشگری است که دینامیک جداسازیِ ایگوهای جانبی از ایگوی مرکزی را فراهم میکند. البته، ایگوهای جانبی معمولاً ناهشیار هستند؛ و وضعیت ناهشیار آنها ناگهان این بدگمانی را ایجاد میکند که آنها در معرض واپسرانی قرار دارند. بدیهی است که این حالت در مورد ایگوی لیبیدویی (که با اید فروید مطابقت دارد) چنین است؛ اما، اگر بتوان یکی از ساختارهای ایگوی جانبی را واپس راند، هیچ دلیلی برای ملاحظهی دیگری جهت مصونیت از درمان مشابه به دست ایگوی مرکزی وجود ندارد.
محدودیت دسترسی به ادامهٔ مطلب
دسترسی کامل به محتوای تخصصی تداعی صرفاً برای اعضای ویژهٔ تداعی در نظر گرفته شده است.
با عضویت در تداعی و فعال کردن عضویت ویژه به امکان مطالعهٔ آنلاین این مقاله و تمام مقالات تداعی شامل نظریات روانکاوی، رویکردهای مختلف، تکنیکهای بالینی و مواردی از این دست دسترسی خواهید یافت. عضویت ویژه فقط برای مطالعهٔ آنلاین در سایت است و امکان دانلود پیدیاف با عضویت ویژه وجود ندارد. اگر نیاز به پیدیاف مقالات دارید، آنها را باید جداگانه از طریق فروشگاه مقالات تهیه کنید.
در این صفحه میتوانید پلنهای عضویت ویژه را مشاهده کنید و از این صفحه میتوانید نحوهٔ فعال کردن عضویت ویژه را ببینید.
- 1.واپسرانی مستقیم، مقاومت لیبیدویی و واپسرانی غیرمستقیم | رانلد فیربرن
- 2.روانشناسی ساختار دینامیک و سابقه علمی کلی آن | رانلد فیربرن
- 3.رانلد فیربرن کیست؟
- 4.تفرقه بینداز و حکومت کن | رانلد فیربرن
- 5.دوپارهسازی ایگو | رانلد فیربرن
- 6.روابط اُبژهای ایگوی مرکزی و ایگوهای جانبی | رانلد فیربرن
- 7.تنوع ایگوها | رانلد فیربرن
- 8.موضع اسکیزوئید | رانلد فیربرن
- 9.روانشناسی ساختاری و واپسرانی ساختارها | رانلد فیربرن
- 10.روانشناسی تکانه و محدودیتهای آن | رانلد فیربرن