روانشناسی ساختار دینامیک و سابقه علمی کلی آن | رونالد فربرن
پیشدرآمد: مقالهی پیشرو بخش دهم فصل چهارم کتاب «مطالعات روانکاوانهی شخصیت» نوشتهی رونالد فربرن است. فصل چهارم این کتاب با عنوان «تبیین ساختار درونروانی بر مبنای روابط اُبژهای» که در سال ۱۹۴۴ نوشته شده، مهمترین فصل کتاب است و ما تصمیم گرفتیم که این فصل طولانی را در چند بخش ترجمه و منتشر کنیم. بخش اول با محوریت روانشناسی تکانه را پیشتر ترجمه کردهایم که میتوانید از اینجا بخوانید، بخش دوم با عنوان روانشناسی ساختاری و واپسرانی ساختارها را میتوانید اینجا بخوانید، بخش سوم با عنوان موضع اسکیزوئید را میتوانید اینجا بخوانید، بخش چهارم که مهمترین ایدهی فیربرن را پیرامون تنوع ایگوها توصیف میکند را میتوانید اینجا بخوانید، بخش پنجم پیرامون روابط اُبژهای ایگوی مرکزی و ایگوهای جانبی را میتوانید اینجا بخوانید، بخش ششم پیرامون دوپارهسازی ایگو را میتوانید اینجا بخوانید، بخش هفتم پیرامون تکنیک تفرقه بینداز و حکومت کن را اینجا بخوانید، بخش هشتم با عنوان واپسرانی مستقیم، مقاومت لیبیدویی و واپسرانی غیرمستقیم را میتوانید اینجا بخوانید، بخش نهم با عنوان «اهمیت وضعیت ادیپی» را اینجا بخوانید و اکنون بخش دهم با عنوان «روانشناسی ساختار دینامیک و سابقه علمی کلی آن» پیشروی شماست. در نظر داشته باشید که برای مطالعه این بخش الزاماً بایستی بخشهای پیشین را مطالعه کرده باشید. |
روانشناسی ساختار دینامیک و سابقه علمی کلی آن
با توجه به آنچه که در مورد پیدایش اضطراب (نوروتیک) گفته شد، یادآوری میشود که مفهومی که از ماهیت اضطراب ارائه دادهام، کاملاً با مفهوم اولیه فروید مطابقت دارد، مبنی بر اینکه اضطراب شکل تغییر یافتهی لیبیدوی تخلیه نشده است. در اینجا یک نمونه از این واقعیت قابل توجه مییابیم که اگر دیدگاه کلی که اکنون اتخاذ نمودهام، بیانگر انحراف از برخی دیدگاههای بعدی فروید باشد، اما این امر موجب احیای برخی از دیدگاههای قبلی فروید شده است (دیدگاههایی که در بعضی موارد، اخیراً در حالت تعلیق و بلاتکلیفی قرار داشتهاند). به نظر میرسد که توضیح این پدیده کلی این باشد، در حالی که در هر نقطه، قیاس قابل تشخیصی بین دیدگاههای فعلی من و این دیدگاههای فعلی فروید وجود داشته باشد، سیر تحولات دیدگاههای من مسیری را دنبال میکند که به تدریج از سیر تاریخی تحولات دیدگاهای فروید دور میشود. این واگرایی مسیرها تنها یک توضیح دارد – تفاوت در برخی اصول نظری بنیادین. مکانیابیِ نکات اصلی تفاوت دشوار نیست. تعداد آنها دو مورد است. در وهله اول، اگرچه کل سیستم فکری فروید با روابط اُبژهای در ارتباط بود، اما او از نظر تئوری به این اصل پایبند بود که لیبیدو در اصل لذت–جو است، یعنی اینکه بیهدف است. در مقابل، من به این اصل پایبند هستم که لیبیدو در اصل اُبژه–جو[۱] است، یعنی هدف دارد. در همین راستا، پرخاشگری را نیز دارای جهت در نظر گرفتم، در حالی که، فروید به طور ضمنی، پرخاشگری را نیز مانند لیبیدو از لحاظ نظری بیجهت میداند. در وهله دوم، فروید تکانه (یعنی، انرژی روانی) را از لحاظ نظری متمایز از ساختار میداند، در حالی که من این تمایز را معتبر نمیدانم و به اصل ساختار دینامیک پایبند هستم. از میان این دو نکته اصلی تفاوت بین دیدگاههای فروید و دیدگاههایی که اکنون پذیرفتهام، مورد دوم بنیادیتر است؛ و در واقع، به نظر میرسد که مورد اول به دومی بستگی داشته باشد. بنابراین، دیدگاه فروید مبنی بر اینکه لیبیدو در اصل لذت–جو است، به طور مستقیم برگرفته از جدایی او از ساختار است؛ زیرا، هنگامی که انرژی از ساختار جدا شد، تنها تغییر روانی که میتوان غیر از تغییر مختلکننده (disturbing)، یعنی به عنوان مطلوب (pleasant) در نظر گرفت، آن است که برای برقراری تعادل نیروها، یعنی تغییر بدون جهت، انجام شود. در مقابل، اگر ما انرژی را غیرقابل تفکیک از ساختار تصور کنیم، آنگاه تنها تغییراتی که قابل درک هستند، تغییرات در روابط ساختاری و در روابط بین ساختارهاست؛ و چنین تغییراتی اساساً جهتدار هستند.
محدودیت دسترسی به ادامهٔ مطلب
دسترسی کامل به محتوای تخصصی تداعی صرفاً برای اعضای ویژهٔ تداعی در نظر گرفته شده است.
با عضویت در تداعی و فعال کردن عضویت ویژه به امکان مطالعهٔ آنلاین این مقاله و تمام مقالات تداعی شامل نظریات روانکاوی، رویکردهای مختلف، تکنیکهای بالینی و مواردی از این دست دسترسی خواهید یافت. عضویت ویژه فقط برای مطالعهٔ آنلاین در سایت است و امکان دانلود پیدیاف با عضویت ویژه وجود ندارد. اگر نیاز به پیدیاف مقالات دارید، آنها را باید جداگانه از طریق فروشگاه مقالات تهیه کنید.
در این صفحه میتوانید پلنهای عضویت ویژه را مشاهده کنید و از این صفحه میتوانید نحوهٔ فعال کردن عضویت ویژه را ببینید.
- 1.واپسرانی مستقیم، مقاومت لیبیدویی و واپسرانی غیرمستقیم | رونالد فربرن
- 2.روانشناسی ساختار دینامیک و سابقه علمی کلی آن | رونالد فربرن
- 3.رونالد فربرن کیست؟
- 4.تفرقه بینداز و حکومت کن | رونالد فربرن
- 5.دوپارهسازی ایگو | رونالد فربرن
- 6.روابط اُبژهای ایگوی مرکزی و ایگوهای جانبی | رونالد فربرن
- 7.تنوع ایگوها | رونالد فربرن
- 8.موضع اسکیزوئید | رونالد فربرن
- 9.روانشناسی ساختاری و واپسرانی ساختارها | رونالد فربرن
- 10.روانشناسی تکانه و محدودیتهای آن | رونالد فربرن