
کنش معوق چیست؟

کنش معوق | Deferred Action
فروید از این اصطلاح به کرات در ارتباط با دیدگاهش به زمانمندی و علیت روانی استفاده کرده است: تجربیات، تأثیرات و ردپای خاطرههای را میتوان در زمانی دیگر مورد تجدیدنظر قرار داد تا با تجربیات تازه یا با دستیابی به مرحله جدیدی از رشد سازگار شوند. در این صورت ممکن است نه تنها از معنایی تازه بلکه از اثربخشی روانی نیز بهرهمند گردند.
فروید مکرراً و پیوسته از واژه «nachtrdglich» استفاده کرده و اغلب بر آن تاکید میکند. اسم این کلمه یعنی «Nachtrdglichkeit» نیز از همان اوایل بارها پدیدار میشود. بنابراین، با وجودی که هرگز تعریفی از کنش معوق ارائه نداد، فروید به آن به مثابه بخشی از ابزار مفهومی خویش نگاه میکرد. برای جلب توجهات به اهمیت این اصطلاح باید از ژک لکان قدردانی کرد. جا دارد اشاره کنیم که به واسطه شکست در انتخاب یک ترجمه منفرد هم مترجمان انگلیسی و هم فرانسوی فروید ردیابی کاربرد آن را غیرممکن ساختهاند.
ما اینجا قصد ارائه هیچگونه نظریهای در رابطه با کنش معوق نداریم؛ بلکه صرفاً اشارهی کوتاهی میکنیم به اهمیت و معنای آن در چارچوب مفهوم فروید از زمانمندی و علیت روانی.
الف. اولین کاری که معرفی این اندیشه انجام میدهد، رد کردن تعبیر عجولانه است که دورنمای روانکاوانه پیشینه سوژه را به یک تعیین شدگی خطی تقلیل میدهد که هیچ چیز را متصور نمیشود مگر اعمال گذشته بر روی حال را. روانکاوی اغلب به علت این ادعا که کنشها و امیال انسان را به سطح گذشته شیرخوارگی تقلیل میدهد مورد سرزنش قرار گرفته است؛ گفته میشود این گرایش با تکامل یافتن روانکاوی به طور فزایندهای بدتر میشود: روانکاوان با کاوش بیشتر و بیشتر گذشته، از قرار معلوم سرانجام ادعا میکنند که کل سرنوشت فرد بشر در ماههای نخست زندگی او مشخص میشود – شاید حتی طی اقامت او در رحم…
در حقیقت فروید از ابتدا به این اشاره کرده بود که سوژه رویدادهای گذشته را در آینده مورد تجدیدنظر قرار میدهد (nachtrdglich)، و این تجدید نظر است که به آنها اهمیت و حتی اثربخشی یا نیروی بیماریزا میبخشد. در ۶ دسامبر ۱۸۹۶، او برای ویلیام فلیس اینگونه نوشت: «من در حال کار بر روی این فرضیه هستم که مکانیسم روانی ما به واسطه فرایند طبقهبندی (stratification) به وجود آمده است: محتوای موجود در شکل ردپای خاطره که گهگاه مطابق با شرایط تازه تحت یک بازآرایی قرار میگیرد – یک رونویسی مجدد».
محدودیت دسترسی به ادامهی مطلب
دسترسی کامل به محتوای تخصصی تداعی صرفاً برای اعضای ویژهی تداعی در نظر گرفته شده است.
با عضویت در تداعی و فعال کردن عضویت ویژه به امکان مطالعهی آنلاین این مقاله و تمام مقالات تداعی که در حال حاضر بیش از ۴۰۰ مقالهی تخصصی شامل نظریات روانکاوی، رویکردهای مختلف، تکنیکهای بالینی و مواردی از این دست است دسترسی خواهید یافت. عضویت ویژه فقط برای مطالعهی آنلاین در سایت است و امکان دانلود پیدیاف با عضویت ویژه وجود ندارد. اگر نیاز به پیدیاف مقالات دارید، آنها را بایستی جداگانه تهیه کنید.
در این صفحه میتوانید پلنهای عضویت ویژه را مشاهده کنید و از این صفحه میتوانید نحوهی فعال کردن عضویت ویژه را ببینید.
اگر اکانت دارید از اینجا وارد شوید.
اگر اکانت ندارید از اینجا ثبتنام کنید.
- 1.موضع افسردهوار چیست؟
- 2.موضع پارانوئید چیست؟
- 3.سوپرایگو چیست؟
- 4.ایگو چیست؟
- 5.مازوخیسم چیست؟
- 6.سادومازوخیسم چیست؟
- 7.نِوروز چیست؟
- 8.کنش معوق چیست؟
- 9.انتقال متقابل به چه معناست؟
- 10.انتقال چیست؟
- 11.تبدیل به چه معناست؟
- 12.اید به چه معناست؟
- 13.اجبار به تکرار چیست؟
- 14.دوجنسگرایی به چه معناست؟
- 15.غریزه مرگ چیست؟
- 16.صحنهی نخستین به چه معناست؟
- 17.هیستری چیست؟
- 18.مادر فالیک به چه معناست؟
- 19.لیبیدو چیست؟
- 20.نفی چیست؟
- 21.نِوروز سرنوشت به چه معناست؟
- 22.دفاع به چه معناست؟
- 23.رابطهی اُبژهای چیست؟
- 24.اُبژه چیست؟
- 25.عقدهی اُدیپ چیست؟
- 26.فالوس چیست؟
- 27.رشک آلت چیست؟
- 28.تداعی آزاد چیست؟
- 29.سکسوالیته چیست؟
- 30.سادیسم چیست؟
- 31.روانکژی چیست؟
- 32.نارسیسیزم چیست؟
- 33.اختگی چیست؟
- 34.به عمل آوری