سکسوالیته چیست؟
سکسوالیته (Sexuality)
در رویکردهای نظری و عملی روان-کاوی، سکسوالیته صرفاً به معنای فعالیتها و لذتی که به عملکرد دستگاه تناسلی وابسته باشد نیست: علاوه بر آن شامل کل هیجانات و فعالیتهایی میشود که از کودکی به بعد مشاهده شده و لذتی را فراهم میسازند که نمیتوان آن را ارضای یک نیاز فیزیولوژیک پایه (تنفس، گرسنگی، عمل دفع و غیره) به حساب آورد؛ این موارد مجدداً به عنوان فاکتورهای جزء[۱] در فرم بهاصطلاح بهنجار علاقهی جنسی پدیدار میشوند.
کاملاً مشخص است که روان-کاوی نقش سکسوالیته در رشد و حیات ذهنی انسان را بسیار مهم تلقی میکند. با این حال اگر مشخص نشود که تبدیل مفهوم سکسوالیته را تا چه حد مسلّم میپندارد، نمیتوانیم این ادعا را به خوبی درک کنیم. قصد ما این نیست که برای کارکرد سکسوالیته در دیدگاه روانکاوی نسبت به انسان حد و حدود تعیین کنیم، بلکه صرفاً میخواهیم نحوهی استفادهی روان-کاوی از این مفهوم را بر حسب گستردگی و دامنهی درک آن مشخص کنیم.
اگر دیدگاه متداولی که سکسوالیته را یک غریزه[۲]، به معنای رفتار از پیش تعیینشدهای که مشخصهی یک گونه است و اُبژه[۳] (شریکی از جنس مخالف) و هدف[۴] (به هم پیوستن اندامهای تناسلی در مقاربت) نسبتاً ثابتی دارد بپذیریم، بلافاصله مشخص میشود که این رویکرد برای حقایقی که از مشاهدهی مستقیم به دست میآیند، در مقایسه با حقایقی که از تحلیل حاصل میشوند، توجیه بسیار ناقصی ارائه میکند.
- I. گستردگی.
الف. وجود و عمومیت روانکژیهای جنسی، که برخی آسیبشناسان روانی اواخر قرن نوزدهم (کرافت-ابینگ[۵]، هولاک الیس[۶]) فهرستی از آنها ارائه کردند، نشان میدهد که تنوع زیادی در انتخاب اُبژههای جنسی و در نوع فعالیتی که برای ارضا شدن استفاده میشود، وجود دارد.
ب. فروید نقاط همپوشانی متعددی را بین روانکژی و سکسوالیتهی بهاصطلاح بهنجار قائل میشود: پیدایش روانکژیهای موقت هنگامی که شکل عادی ارضا غیرممکن میشود؛ و وجود عادی انواع رفتارها –در قالب فعالیتی که منجر به مقاربت (پیشلذت[۷]) میشود و همراه با آن است– که آنها نیز در روانکژیها به عنوان جایگزین مقاربت یا به عنوان شرط لازم برای ارضا رخ میدهند.
پ. روان-کاویِ نوروتیکها[۸] نشان میدهد دردنشانهایی (سمپتومهایی)[۹] که به منزلهی برآورده شدن تمایلات جنسی هستند به شیوهای محقق میشوند که مستلزم جابهجایی و اصلاح آنها از طریق سازش با دفاعها[۱۰]و غیره است. علاوه بر این، اغلب اوقات میتوان تمایلات جنسی کژراهانه را در پشت سمپتومهای خاصی پیدا کرد.
ت. وجود سکسوالیتهی دورهی کودکی، که به نظر فروید از ابتدای زندگی به کار انداخته میشود، به طور خاص مسبب گستردهتر شدن حوزهای است که روان-کاوی آن را حوزهی جنسی تلقی میکند. وقتی از سکسوالیتهی دورهی کودکی سخن میگوییم مقصود ما نهتنها آگاهی از وجود هیجانات[۱۱] و نیازهای جنسی زودرس، بلکه وجود فعالیتی شبیه به رفتار کژراهانه در بزرگسالان است. در وهلهی اول، سکسوالیتهی دورهی کودکی شامل بخشهایی از بدن –نواحی شهوتزا[۱۲]– است که صرفاً عضو تناسلی نیستند؛ دوم اینکه چنین فعالیتی –به عنوان مثال مکیدن انگشت– کاملاً مستقل از اجرای کارکردهای بیولوژیک (مثلاً تغذیه) به سمت لذت هدایت میشود. از این منظر روانکاوها سکسوالیته را مقعدی[۱۳]، دهانی[۱۴] و غیره تلقی میکنند.
محدودیت دسترسی به ادامهی مطلب
دسترسی کامل به محتوای تخصصی تداعی صرفاً برای اعضای ویژهی تداعی در نظر گرفته شده است.
با عضویت در تداعی و فعال کردن عضویت ویژه به امکان مطالعهی آنلاین این مقاله و تمام مقالات تداعی شامل نظریات روانکاوی، رویکردهای مختلف، تکنیکهای بالینی و مواردی از این دست دسترسی خواهید یافت. عضویت ویژه فقط برای مطالعهی آنلاین در سایت است و امکان دانلود پیدیاف با عضویت ویژه وجود ندارد. اگر نیاز به پیدیاف مقالات دارید، آنها را بایستی جداگانه از طریق فروشگاه مقالات تهیه کنید.
در این صفحه میتوانید پلنهای عضویت ویژه را مشاهده کنید و از این صفحه میتوانید نحوهی فعال کردن عضویت ویژه را ببینید.
اگر اکانت دارید از اینجا وارد شوید.
اگر اکانت ندارید از اینجا ثبتنام کنید.
- 1.برونکنشنمایی چیست؟
- 2.انکار چیست؟
- 3.تفسیر چیست؟
- 4.درونفکنی چیست؟
- 5.مرحله آینهای چیست؟
- 6.سازمان لیبیدو به چه معناست؟
- 7.چسبندگی لیبیدو به چه معناست؟
- 8.رواننژندی کنونی چیست؟
- 9.دوسوگرایی به چه معناست؟
- 10.اُبژه خوب و اُبژه بد به چه معناست؟
- 11.عُقده به چه معناست؟
- 12.مکانیزمهای دفاعی به چه معنا هستند؟
- 13.موضع افسردهوار چیست؟
- 14.موضع پارانوئید چیست؟
- 15.سوپرایگو چیست؟
- 16.ایگو چیست؟
- 17.مازوخیسم چیست؟
- 18.سادومازوخیسم چیست؟
- 19.رواننژندی چیست؟
- 20.کنش معوق چیست؟
- 21.انتقال متقابل به چه معناست؟
- 22.انتقال چیست؟
- 23.تبدیل به چه معناست؟
- 24.اید به چه معناست؟
- 25.اجبار به تکرار چیست؟
- 26.دوجنسگرایی به چه معناست؟
- 27.غریزه مرگ چیست؟
- 28.صحنهی نخستین به چه معناست؟
- 29.هیستری چیست؟
- 30.مادر فالیک به چه معناست؟
- 31.لیبیدو چیست؟
- 32.نفی چیست؟
- 33.رواننژندی سرنوشت به چه معناست؟
- 34.دفاع به چه معناست؟
- 35.رابطهی اُبژهای چیست؟
- 36.اُبژه چیست؟
- 37.عقدهی اُدیپ چیست؟
- 38.فالوس چیست؟
- 39.رشک آلت چیست؟
- 40.تداعی آزاد چیست؟
- 41.سکسوالیته چیست؟
- 42.سادیسم چیست؟
- 43.روانکژی چیست؟
- 44.نارسیسیزم چیست؟
- 45.اختگی چیست؟
- 46.به عمل آوری
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
سلام میخواستم بدون ایا امکان ترجمه کامل کتاب زبان روانکاوی لاپلانش است؟
اگر امکان ترجمه در دسترس است زمان معلوم برای انتشار دارید؟
سلام. بله این کتاب ترجمه شده و انتشارات قطره آن را منتشر خواهد کرد ولی زمان دقیقی از آن نداریم.
بروزرسانی کنید