اُبژه چیست؟
اُبژه [Object]
روانکاویْ مفهوم اُبژه را از سه منظر اصلی مورد بررسی قرار میدهد:
- در همبستگی با غریزه: اُبژه چیزی است که غریزه نسبت به آن و از طریق آن به دنبال دستیابی به هدف[۱] خود (یعنی نوع خاصی از ارضا) است.
- در همبستگی با عشق (یا نفرت): رابطهی مورد بحث در اینجا رابطهی بین کل فرد، یا نمایندهی ایگو، و اُبژهای است که تمرکز روی کلیت آن (فرد، موجودیت، آرمان و غیره) قرار دارد.
- در معنای سنتی فلسفه و روانشناسی دانش، در همبستگی با درک و شناخت سوژه: اُبژه هر آنچیزی است که خود را با خصایص ثابت و دائمی، که اصولاً توسط همهی سوژهها صرف نظر از تمایلات و دیدگاههای فردیْ قابل تشخیص هستند، عرضه کند (صفت مربوط به «اُبژه» در این معنا، «اُبژکتیو» است).
در متون روانکاوی، واژهی «اُبژه» هم بهتنهایی و هم در شکلهای ترکیبی مختلفی همچون «انتخاب اُبژه»، «عشق اُبژه»، «از دست دادن اُبژه»، «رابطهی اُبژهای» و غیره –عباراتی که ممکن است خوانندهی عام را سردرگم کنند– به کار میرود. معنای «اُبژه» در اینجا با معنای ادبی یا کهن آن، «آماج هوا و هوس، نفرت و غیره قرار گرفتن» قابل مقایسه است. این اُبژه، مثل حالت معمول آن، بر ایدهی یک «شیء»، یک اُبژهی بیجان و قابل دستورزی در مقابل یک گونه یا شخص جاندار دلالت ندارد.
الف. این کاربردهای مختلف عبارت، ریشه در مفهوم فرویدی غریزه دارد. فروید از زمانی که توجه خود را به تحلیل غریزه معطوف کرد، بین اُبژهی غریزی و هدف غریزی تمایز قائل شد: «حال باید دو عبارت تکنیکی را معرفی کنم. فردی را که جاذبهی جنسی از او ناشی میشود اُبژهی جنسی و عملی را که غریزه به سمت آن گرایش دارد هدف جنسی مینامیم» (۱). این تمایز بعداً در کل آثار فروید حفظ شد؛ او در کاملترین تعریفی که از غریزه ارائه کرد دوباره به شکل قابل ملاحظهای بر این موضوع اذعان داشت: «اُبژهی یک غریزه چیزی است که غریزه نسبت به آن یا از طریق آن قادر به دستیابی به هدف خود است» (2a)؛ در عین حال، اُبژه به عنوان وسیلهای وابسته به ارضا نیز تعریف میشود: «[اُبژه] تغییرپذیرترین چیزی است که دربارهی یک غریزه وجود دارد و در اصل با آن مرتبط نیست، بلکه صرفاً به خاطر اینکه برای میسر ساختن ارضا مناسب است به آن نسبت داده میشود» (2b). این پایهی اصلی و ثابت تفکر فروید، یعنی وابستگی اُبژه، به این معنا نیست که هیچ اُبژهای نمیتواند غریزه را ارضا کند، بلکه بدین معناست که اُبژهی غریزی، که اغلب با صفات بسیار خاصی تمیز داده میشود، به وسیلهی پیشینهی هر سوژه -بهویژه پیشینهی کودکی او- تعیین میشود. اُبژه جنبهای از غریزه است که کمترین تأثیر را از عوامل سرشتی میپذیرد.
محدودیت دسترسی به ادامهٔ مطلب
دسترسی کامل به محتوای تخصصی تداعی صرفاً برای اعضای ویژهٔ تداعی در نظر گرفته شده است.
با عضویت در تداعی و فعال کردن عضویت ویژه به امکان مطالعهٔ آنلاین این مقاله و تمام مقالات تداعی شامل نظریات روانکاوی، رویکردهای مختلف، تکنیکهای بالینی و مواردی از این دست دسترسی خواهید یافت. عضویت ویژه فقط برای مطالعهٔ آنلاین در سایت است و امکان دانلود پیدیاف با عضویت ویژه وجود ندارد. اگر نیاز به پیدیاف مقالات دارید، آنها را باید جداگانه از طریق فروشگاه مقالات تهیه کنید.
در این صفحه میتوانید پلنهای عضویت ویژه را مشاهده کنید و از این صفحه میتوانید نحوهٔ فعال کردن عضویت ویژه را ببینید.
- 1.برونکنشنمایی چیست؟
- 2.انکار چیست؟
- 3.تفسیر چیست؟
- 4.درونفکنی چیست؟
- 5.مرحله آینهای چیست؟
- 6.سازمان لیبیدو به چه معناست؟
- 7.چسبندگی لیبیدو به چه معناست؟
- 8.رواننژندی کنونی چیست؟
- 9.دوسوگرایی به چه معناست؟
- 10.اُبژه خوب و اُبژه بد به چه معناست؟
- 11.عُقده به چه معناست؟
- 12.مکانیزمهای دفاعی به چه معنا هستند؟
- 13.موضع افسردهوار چیست؟
- 14.موضع پارانوئید چیست؟
- 15.سوپرایگو چیست؟
- 16.ایگو چیست؟
- 17.مازوخیسم چیست؟
- 18.سادومازوخیسم چیست؟
- 19.رواننژندی چیست؟
- 20.کنش معوق چیست؟
- 21.انتقال متقابل به چه معناست؟
- 22.انتقال چیست؟
- 23.تبدیل به چه معناست؟
- 24.اید به چه معناست؟
- 25.اجبار به تکرار چیست؟
- 26.دوجنسگرایی به چه معناست؟
- 27.غریزه مرگ چیست؟
- 28.صحنهی نخستین به چه معناست؟
- 29.هیستری چیست؟
- 30.مادر فالیک به چه معناست؟
- 31.لیبیدو چیست؟
- 32.نفی چیست؟
- 33.رواننژندی سرنوشت به چه معناست؟
- 34.دفاع به چه معناست؟
- 35.رابطهی اُبژهای چیست؟
- 36.اُبژه چیست؟
- 37.عقدهی اُدیپ چیست؟
- 38.فالوس چیست؟
- 39.رشک آلت چیست؟
- 40.تداعی آزاد چیست؟
- 41.سکسوالیته چیست؟
- 42.سادیسم چیست؟
- 43.روانکژی چیست؟
- 44.نارسیسیزم چیست؟
- 45.اختگی چیست؟
- 46.به عمل آوری
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
بسیار خوب بود ولی میشد. راحتترم باشه
ممنون از مقاله خوبتون
واقعا مقالاتی با این موضوعات و دستهبندی خیلی نیازه
عالی…